Riasztás a bluetooth-eszközök sérülékenysége miatt - Szerverek, hálózatok, számítógépek és megoldásaik a Somogy Informatikától. Online pénztárgépek forgalmazása és szervizelése és éves felülvizsgálata.

Szerver üzemeltetés

Szerverkörnyezet megtervezése,
felmerülő igények teljesítése,
technikai támogatás,
a rendszer frissítése,
új szolgáltatások bevezetése

Megnyitottuk webshopunkat!

Notebook, számítógépek, számítástechnikai eszközök és kiegészítők mellett, számos egyéb termék is kapható webshopunkban.

Kamerák és megfigyelőrendszerek kiépítése

Biztonságtechnikai megoldások lakások, családi házak, üzletek, irodák, telephelyek tartós védelmére. Rögzítő eszközök széles választékban!

Informatikai hálózatépítés

Otthoni hálózatoktól a nagyvállalati rendszerekig, vezetékes és vezeték nélküli megoldások mind elérhetőek kínálatunkban!

Felhős megoldások

Legyen hatékonyabb felhős megoldásainkkal! Tárolja adatait, leveleit, csoportmunka elemeit a felhőben!

Sominfo proaktív monitoring rendszer

Használjon monitorozott rendszert, értesüljön előbb rendszere esetleges hibáiról, megelőzve az időbeni és anyagi kiesést!

Hálózatépítés

Egynemű, szabványos hálózati struktúrák tervezése és megvalósítása, dokumentálása

Rendszerintegráció

Teljeskörű informatikai megoldások, korszerű, naprakész rendszerek telepítése és üzemelése

Megfigyelő rendszerek

Professzionális videókamera rendszerek otthon és megfigyelő rendszerek ipari felhasználásra.

Távjavítás

Szerverek és asztali gépek esetén távoli munkavégzést is kínálunk, kiszállási díj nélkül!

Riasztás a bluetooth-eszközök sérülékenysége miatt

A Kormányzati Eseménykezelő Központ riasztást ad ki Bluetooth eszközök sérülékenységei miatt.
Az Armis biztonsági kutatói nyolc új sebezhetőséget fedeztek fel a Bluetooth implementációkban, amelyeket együttesen BlueBorne-nek neveztek el. Ez a legsúlyosabb Bluetooth sérülékenység, amelyet eddig azonosítottak.
A nyolc biztonsági hiba közül három kritikus besorolású. Ezek lehetővé teszik a támadók számára, hogy átvegyék az eszközök irányítását és rosszindulatú kódokat futassanak le, vagy a közbeékelődéses (Man-in-the-Middle) támadások hajtsanak végre. A Bluetooth-ban talált korábbi hibák elsősorban protokoll szinten voltak. A BlueBorne hibái viszont a végrehajtási szinten vannak, megkerülve ezzel különböző hitelesítési mechanizmusokat.
A kutatók szerint a sérülékenységek észrevehetetlenek és megállíthatatlanok a hagyományos biztonsági megoldásokkal. Nincs szükség felhasználói interakcióra a támadónak a BlueBorne hibáinak használatához, és a támadónak sem kell párosítania eszközét a célkészülékkel.


A hiba több mint 5,3 milliárd eszközt érint. Szinte minden Android, iOS, Microsoft és Linux Bluetooth implementáció sérülékeny lehet. Így szinte minden Bluetooth-t használó eszköztípust érintenek, az okostelefonokat, a laptopokat, valamint az IoT eszközöket és az intelligens autókat.
Az Armis bejelentette a biztonsági hibákat a legfontosabb hardver- és szoftvergyártóknak úgymint, Apple, Google, Microsoft és a Linux közösség számára. A biztonsági javítások vélhetően az elkövetkező napokban és hetekben elérhetőek lesznek, azonban nem minden eszköz kap javítást. Tipikusan azok az eszközök, melyeknek életciklusa lejárt és a gyártók már nem frissítik a Bluetooth-kompatibilis készülékek mintegy 40%-a, ami több mint két milliárd tartósan sérülékeny készüléket jelent.
Ki érintett?
Az összes Android telefon, tablet és hordozható készülék minden változata sérülékeny. Kivéve a Bluetooth Low Energy technológiát használó Android eszközöket. A Google szeptemberi Android biztonsági frissítéseivel javította a hibákat.
Microsoft esetében a Windows Vista óta az összes operációs rendszer, összes változata. A Microsoft szerint a BlueBorne nem befolyásolja a Windows telefonokat. A Microsoft júliusban megjelentette a javításokat, de csak a szeptemberi frissítésekkor publikáltak részleteket a javított sérülékenységről.
A BlueZ-t futtató összes Linux-rendszert információs szivárgás érinti, míg a 3.3-rc1 (2011. októberében kiadott) Linux-eszközöket a távoli kódfuttatás által okozott hibák érintik.
Az iPhone, iPad és iPod touch készülékek iOS 9.3.5 és régebbi verziói, az AppleTV 7.2.2-es és régebbi verziókkal rendelkező eszközök. A probléma javításra került az iOS 10-ben.
A GovCERT javasolja Bluetooth letiltását, ameddig meg nem győződött róla, hogy eszköze nem sérülékeny. Android felhasználók számára a Google Play Store-ból letölthető BlueBorne Android App, amivel könnyen ellenőrizhető az eszköz sérülékenysége.

Tájékoztató:
http://tech.cert-hungary.hu/vulnerabilities/CH-14221
http://tech.cert-hungary.hu/vulnerabilities/CH-14225

További információ:
https://www.bleepingcomputer.com/news/security/blueborne-vulnerabilities-impact-over-5-billion-bluetooth-enabled-devices/

Kormányzati Eseménykezelő Központ
GovCERT-Hungary
Telefon: +36-1-336-4833
Fax: +36-1-336-4886
Incidensbejelentés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Hírlevél-feliratkozás